16 kajakker, to københavnere og et utal af sæler

Etape 1, rodag 1, 19/5 2012, ca. 19 km.

16 kajakker, to københavnere og et utal af sæler

Første dag på mit kajaktrip bød på en sand følelsesmæssig storm.
En flok kajakroere fra Struer Kajaknet på Facebook var dukket op for at følges med mig det første stykke. Rikke fra Humlum Camping og Fiskerleje havde trukket et ufatteligt arrangement i tøjet med boder og aktiviteter – og ikke mindst et par tusind mennesker.
Familie, venner og masser af nysgerrige var kommet for at vinke farvel, så da jeg endelig var klar til at stikke stævnen i Limfjorden, glemte jeg helt at jeg skulle kysse min kone, Kirsten, farvel. Det var vores gode veninde, Helle, heldigvis skarp nok til at opdage, så hun fik mig kaldt til orden.

Kajakgutter i Humlum Havn

Kajakgutterne i Humlum Havn


Ved Venø Havn stak mine 11 følgesvende en anden vej, og pludselig var jeg på egen hånd. Nu startede det, jeg har drømt om og planlagt. Nu startede min tur Danmark rundt på jagt efter oplevelser og gode historier.

Jeg fandt hurtigt ind i den herlige meditative stemning, der ofte præger soloroning, og fokus blev rettet mod nuet og oplevelsen.

På vej mod nordspidsen så jeg et par andre kajakker. Jeg kunne se, at jeg roede hurtigere end dem, og jeg fik trang til at sætte farten op for at få stillet min nysgerrighed. Har disse mennesker den samme glæde ved livet på vandet som jeg?
Umiddelbart over hovedet på den bageste steg et par dværgterner stort set lodret til vejrs med de vildeste vingeslag. De holdt sig konstant ca. 10 cm fra hinanden. Jeg gætter på, at det var foråret, der endelig var kommet til Venø.

Og jo. Anders og Bodil fra Valby forstår også værdien af vandet. De har et smukt, rødt sommehus, som i praksis ligger på stranden, og her har de naturligvis et par billige og stabile kajakker liggende, så husets gæster kan komme ud og nyde vandet på den gode måde.
”Vi er her bare i fire dage, og nu er vejret endelig ordentligt, så nu vil vi lige op og hilse på sælerne,” sagde Bodil, som er gymnasielærer. Og i samme øjeblik begyndte det at vrimle med sæler. De svømede nysgerrigt tæt omkring os og stak nærmest hele overkroppen op af vandet for at få det hele med.
Anders fortalte, at han var blevet ledig, så nu havde han staret sit eget firma, som sælger solcelleanlæg. Han har skaffet sig et agentur på en god kvalitet solfangere fra Tyskland. Så har han opbygget et forhandlernet over hele landet. Markedsføringen går via Google Adwords. Og jeg ønsker inderligt for ham, at han får held til at få dækket massevis af solbeskinnede danske tage med små kraftværker. Det kommer jeg muligvis til at høre mere om, når jeg runder København. I hvert fald er jeg inviteret på kaffe.

Sæl og skib

Kun en enkelt sæl undslap ikke mit ihærdige arbejde med det store kamera. Alle dens venner var for uskarpe til at vise frem.


Jeg kiggede vel på sæler i en halv times tid, mens jeg langsomt drev væk fra kysten og altså i den forkerte retning. Men fornøjelsen var det hele værd.

På Venøs østside var der pænt stor bølger – og efter et stykke i sydling retning, havde jeg bestemt mig for et ca. 6½ km langt kryds – i stik modvind. Det krævede lige en pause, lidt mad og 10 minutter på langs, mens to nordgående kajakker passerede ude på fjorden – og så var bølgerne væk. Alt var stille og vandet var blankt. Krydset gik problemfrit.

På den anden side gik jeg langs kysten ind mod Sønder Lem Vig, som altså ikke har noget med Lemvig at gøre. Jeg spejdede efter noget, som passede på beskrivelsen af Hostrup shelterplads, der skulle ligge ved en badebro. Og badebroen dukkede op. Endda med en enkelt modig badebukseklædt badegæst på.
”Jeg har lige været ude i min kajak for første gang,” fortalte han og pegede stolt over mod kajakken på taget af hans bil. ”Så da jeg skulle ind, skulle jeg lige se, om roret nu var kommet helt op – og plask – så måtte jeg i vandet. Nåmen så var jeg jo våd, så kunne jeg lige så godt tage mig en svømmetur.” Man kunne også have foreslået et begynderkursus med sikkerhed og selvredning, men ham her foretrak åbenbart at svømme i det alt for kolde vand.

Heldigvis vidste han, hvor shelteren lå, så i god tid til aftensmaden kunne jeg parkere kajakken foran shelterens åbning, tænde et bål og nyde lyden af den blide regn.

Bål ved Hostrup Shelter

Bål ved Hostrup Shelter.

Jo, det er vist den perfekte start på et langt kajaktrip.

En Kommentar til 16 kajakker, to københavnere og et utal af sæler

  • Anders godikksen skriver:

    Når du engang kommer til Kbh giver vi gerne husly. Det var sjovt at møde dig på vandet ud for vores strandhus på Venø på din første dag på dit kajaktrip. Kh de to københavnere. God tur.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tilmeld dig nyhedsbrevet.