3/4 danskere med sten og guns

Mark and Jenny

Mark'n Jenny - 3/4 danes

Amerikanere er overfladiske, selvpromovernede og skydegale. Og så tror de, at enhver er sin egen lykkes smed.
Det ved enhver.
Men når man kommer ind på livet af en enkelt amerikaner eller to, danner der sig selvfølgelig et mere nuanceret billede.

Mark og Jennifer boede på Danhostel Nykøbing, så vi mødtes til fælles morgenmad. Jeg satte mig lidt for mig selv, men det forhindrer selvfølgelig ikke en ærkeamerikansk pensionstkvinde i at lade sin stemme skære gennem rummets morgenfred: ”So, you are the sea kayaker?”
Hun ville vide alt om min tur, og undervejs demonstrerede hun også, at hun havde godt styr på fakta om Danmark.

Så var det min tur til at høre om, hvorfor de var i Danmark.

Mark er halvt dansker. Hans mor kom fra Danmark, og emigrerede til USA. Og nu, efter et langt arbejdsliv, har han trang til at søge sine danske rødder, og de suger deres næring på Mors.
Jennifer har slet ikke den samme trang, så de to besøger ingen kirkegårde med hendes aner. Men hun nyder at følge sin mand på rejsen, og jeg har også på fornemmelsen, at hendes udadvendte facon er en fordel i deres søgen.
I dag vil de leje cykler og køre rundt til kirkegårdene i de landsbyer, som han kender navnene på fra sin mors breve. Og turens klimaks vil være, når de finder den ruin, der er tilbage af hans bedstemors hus. Herfra vil han tage et par mursten med sig hjem til Amerika.

De to amerikanere er meget betagede af den righoldige historie og danskernes trang til at bevare historiske bygninger og tegn. ”Når en kirke har udtjent sin funktion i Amerika, bliver den simpelt hen solgt. Så kan den bruges til hvad som helst – måske bliver den endda raget ned,” fortæller Mark. ”Her bevarer I dem i 1000 år.”
Jennifer morer sig over, at Mark tilsyneladende har bevaret den danske gemmetrang, for han har alverdens spændende ting stående i garagen derhjemme.
I det hele taget er Mark langt mere dansk end Jennifer, viser det sig. Både i hans egen og i Jennifers opfattelse.

Vi taler om amerikanernes overstrømmende komplimenter, og Jennifer supplerer med, at amerikanerne hele tiden rører ved hinanden. Også på disse punkter er Mark mere morsingbo end verdensborger. Han har umådeligt svært ved at finde sig i at skulle knuses og krammes i tide og utide. Og hvad angår komplimenter siger han til Jennifer: ”When we married I told you I love you. I’ll let you know if that changes.”

Mark har arbejdet for et stort selskab, som laver geologiske undersøgelser, så jeg fortæller begejstret om de gode muligheder for at finde fossiler langs stranden. Jeg udbreder min viden om istidernes og vulkanaskens hærgen. Men Mark er ikke imponeret, og kun jævnt interesseret. ”Jeg var kemiker og arbejde med vandkvalitet,” konstaterer han tørt.

Der går hurtigt små tre timer med snak og Amerika og Danmark, og de to efterlader masser af inspiration og tanker, som formentlig vil komme med i min bog. Det gælder blandt andet Marks forhold til sine tre ”guns” – et forhold, som er helt forskelligt fra mine fordomme om de vilde amerikanere. Men den historie må I vente med.

Jennifer virkede langt mere interesseret i mit lille geologiske foredrag, så da vi skiltes, forærede jeg hende den lille sømus fra Nymølle Strand.

Så kan hun også få en sten med hjem til Amerika.
Og jeg fik et bjergtagende kram med tilhørende kindkys.

2 Kommentarer til 3/4 danskere med sten og guns

 • Ole tang skriver:

  Hej Hans.

  Håber du kommer godt afsted iaften den 17. juni. De næste dage bliver nok lidt overskyede og det kan dryppe noget, men vinden er, hvis udsigten holder, OK.
  Jeg ønsker dig en god ” anden etape ” og glæder mig til de næste historier fra dig.

  • admin skriver:

   Tak, Ole.

   Det går rigtig godt. Jeg har medvind og medstrøm, og jeg føler mig stærk som en isbjørn.

   Hans

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tilmeld dig nyhedsbrevet.